La Cerdanya és una comarca catalana, natural per excel·lència, forma una unitat fisiogràfica definida per uns trets orogràfics, climàtics i històrics que li atorguen un caràcter molt particular.
Integrada, principalment, per l’alta Vall del Segre, la Cerdanya és una de les valls més amples d’Europa, on hi destaquen la seva altitud mínima (uns mil metres) , la seva orientació d’est a oest i una elevada insolació de l’ordre d’unes 3.000 hores de sol a l’any.
La Cerdanya és, des del punt de vista administratiu, una estranya, curiosa i trista realitat històrica. Per un costat, pertany a dos estats, Espanya i França. Dins del primer, es divideix entre les províncies de Girona i Lleida, mentre que la segona pertany al departament dels Pirineus Orientals, conformant dos cantons: Sallagosa i Montlluís. A partir de la divisió de l’Estat espanyol en comunitats autònomes, la Generalitat de Catalunya és la institució administradora del territori cerdà, si bé delega algunes de les seves competències rectores al Consell Comarcal de la Cerdanya. Aquesta partió estatal deriva del Tractat dels Pirineus, signat entre ambdues corones l’any 1659, pel qual s’acordava la pau i s’establia que part de Catalunya passés a dependre de França: el Rosselló, el Conflent, el Capcir, el Vallespir i 33 pobles de Cerdanya, a excepció de Llívia que tenia el títol de Vila. El fet va provocar l’establiment d’una inversemblant frontera al bell mig de la comarca.
El conjunt muntanyós està conformat per la Serra del Cadí, la Serra del Moixeró,  la Tossa d’Alp i el Puigllançada, el Puigmal i les fonts del Segre, el Puigpedrós, el circ de la Vall de la Llosa, amb la Tossa Plana de Lles com a pic de referència i el massís del Carlit.
La diversitat i bellesa paisatgística és molt evident: des dels trets purs del mediterrani fins als prats alpins, tot trobant-nos amb boscos submediterranis, fagedes, boscos boreals de pi roig i els boscos de coníferes subalpins, amb el pi negre i l’avet. Destaca el Parc Natural del Cadí-Moixeró, llur vegetació es considera d’un interès especial, doncs les baixes temperatures, així com l’alta humitat de la zona i la seva altitud han contribuït a l’existència d’espècies que no són pròpies de l’àrea del mediterrani, sinó del nord d’Europa i de les altes muntanyes europees o alpines.
La Cerdanya es un lloc ideal per gaudir del lleure i dels millors serveis del Pirineu en un entorn únic, un entorn que ens ofereix un gran ventall de possibilitats per realitzar qualsevol tipus d’activitat, rutes amb BTT, senders de petit i gran recorregut, esquí nòrdic, esquí alpí, camps de golf, hípica, pesca, alpinisme, escalada, sortides amb raquetes de neu, excursions amb globus, visites culturals, etc.. Tot combinat amb una excel·lent gastronomia, bones comunicacions amb l’àrea metropolitana de Barcelona i una àmplia gamma d’allotjaments i serveis d’hostaleria.